Un milion de oi nevândute din cauza Blue Tongue
Peste un milion de ovine au fost refuzate la export, în ultimele două luni, din cauza bolii limbii albastre. Aceste animale sunt blocate acum în fermele din toată țara. Crescătorii pierd astfel mai mult de 80 de milioane de euro, spune Nicolae Cioran, vicepreședintele Federației Crescătorilor de Ovine Romovis. El a explicat că, din cauza bolii limbii albastre, țările arabe care cumpărau ovine din România au interzis importurile.
Cioran mai spune că o oaie se vinde cu 2,3-2,5 euro pe kilogram în viu și cântărește 35-40 de kilograme, estimând astfel pierderile oierilor la peste 80 de milioane de euro.
Aceste animale nu pot fi vândute în țară pentru că nu avem obiceiul unui astfel de consum.
Efectivele de ovine din România sunt estimate la peste 9 milioane de animale, iar exporturile anuale depășesc 5 milioane de capete. Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Moldovis și secretar al Federației Romovis, susține că în momentul de față crescătorii de ovine se confruntă și cu problemele provocate de procesatori.
“Nu putem să vindem în viu, dar putem să vindem carcasă, însă abatoarele ne oferă 5 lei pe kilogram, în condițiile în care țărilor arabe le vindeam în viu la 10-11 lei per kilogram. Abatoarele nu vor să ne fie parteneri în acest moment greu, ci să ne exploateze”, a adăugat Nechifor.
Președintele Moldovis susține că ar fi de preferat ca fermierii, prin cooperative, să acceseze fonduri europene pentru mici abatoare și spații de depozitare. Pentru asta, în luna mai va veni în Botoșani o delegație din Germania, de 50 de fermieri, pentru a prezenta modelul nemțesc.
În județul Botoșani crescătorii de animale sunt afectați mai mult de criza din Ucraina decât de boala limbii albastre.